Glass og metall skal ligge LØST i dunken

Den største utfordringen med glass og metallordningen er at folk legger hele plastposer med glass og metall i dunken. Disse blir ikke gjenvunnet, men går som restavfall.

Billedtekst

‒ Vi har ikke noe system for å rive opp disse posene. Glass og metall som leveres inn i poser blir derfor til restavfall, forklarer Trond Evertsen som er prosjektleder for innsamling av glass og metall i Remiks.

Robotsortering

Han forklarer følgende distribusjonslinje: Remiks sine biler samler inn avfallet fra dunkene. Dette sendes direkte videre til gjenvinningsfabrikken Sirkel i Fredrikstad. Her sorteres alt glass og metall ved hjelp av roboter som leser av hvilke type glass og metall som går forbi på et transportbånd. Plast, papp og annet som ikke er glass og metall blir sparket av transportbåndet og destrueres som restavfall. Derfor kommer ikke glass og metall som en forbruker i Tromsø samvittighetsfullt har samlet i en plastpose – og lagt i glass- og metalldunken i en plastpose ‒ videre i systemet. Plastposen med glass- og metallemballasje gjenvinnes ikke.

Hjelp gjerne andre

‒ Slik sett kan du si at systemet har en begrensning. Det er derfor vår viktige jobb er å forklare forbrukeren hvordan dette må leveres for å oppnå best mulig gjenvinning. Så må vi minne om dette hel tiden, slik at så mange som mulig retter seg etter beskjedene som gis. Derfor er den innstendige oppfordringen: Ikke pakk inn glass og metall i poser når du hiver det i dunken. Tøm poser og esker direkte opp i dunken og gjenvinn plasten og pappen for seg, sier Evertsen.

Han oppfordrer også de som ser naboen gjøre feil om å komme med en høflig bisetning om at Remiks er avhengig av at glass- og metallemballasjen ligger løst i dunken eller kontaineren, for å kunne gjenvinne den.

For å oppnå best mulig resultater, må alle på laget prestere. Ikke bare når det gjelder fotball, men også når det gjelder miljøet. TIL vil nå hjelpe Remiks med å gjøre Tromsø til en enda bedre miljøby.